+359898633185 Поръчай по телефона

Могат ли кучетата да ядат стафиди?

Могат ли кучетата да ядат стафиди?

Могат ли кучетата да ядат стафиди?

Стафидите може да изглеждат като безобидна и здравословна закуска, но за кучетата те могат да причинят много проблеми. Но защо стафидите са вредни за кучетата, ако за нас са подходящи за ядене? Ето малко ценна информация могат ли кучетата да ядат стафиди и какво да направите, ако дори подозирате, че вашето куче е изяло дори една стафида.

Вредни ли са стафидите за кучетата?

Стафидите са токсични за кучетата. Дори, ако е просто дехидратирано грозде, то също е токсично за тях.

Не давайте на вашето куче стафиди или продукти от стафиди и се уверете, че кучето ви няма достъп до тях по всяко време. Уверете се, че всички членове на семейството и посетителите знаят, че стафидите са токсични за кучетата и никога не трябва да се дават на вашето куче.

Гроздето и стафидите, могат да причинят сериозно увреждане на бъбреците на кучето, което може да доведе до остра (внезапна) бъбречна недостатъчност, която пък може да бъде фатална. Точното токсично вещество в гроздето и стафидите е неизвестно, но се смята, че може да се дължи на неспособността на кучетата да метаболизират флавоноиди, танини и монозахариди от гроздето.

Дори гевреците със стафиди не трябва да се дават на кучета. Стафидите и стафидените продукти не осигуряват никаква хранителна стойност, която не може да бъде заменена с безопасни за кучета плодове, като ябъка например.

Трябва ли да се тревожа, ако кучето ми изяде една стафида?

Токсичният брой на стафидите е неизвестен и не засяга всички кучета еднакво. Въз основа на известни случаи на отравяне с грозде при кучета, дори едно или няколко зърна грозде или стафиди могат да причинят остра бъбречна недостатъчност, която може да бъде фатална.

Бъбречна недостатъчност не се наблюдава при всички кучета, които ядат стафиди, но не знаем защо някои кучета са засегнати прекомерно, докато други не. Но независимо от това, стафидите са лоши за консумация от всяко куче и не знаете как ще реагира вашето куче.

Признаци на отравяне със стафиди при кучетата

Началото на симптомите обикновено се появява между 12-24 часа след като кучето яде стафиди. Симптомите на отравяне със стафиди при кучета включват:

  • Повръщане и/или диария, често в рамките на няколко часа след поглъщането. Може да видите парчета стафиди в изпражненията или повърнатото на вашето куче.
  • Повишено уриниране (начални етапи),
  • Много пиене на вода (начални етапи),
  • Намалено уриниране или липса на уриниране (признак за спиране на бъбреците),
  • Загуба на апетит,
  • Летаргия, слабост или необичайна тишина,
  • Дехидратация (Проверете, като издърпате внимателно кожата отзад на врата на вашето куче. Ако не се върне веднага на мястото си, вашето куче е дехидратирано.)
  • Лош дъх.

Какво да направите, ако кучето ви е изяло стафиди

  1. Ако вашето куче е изяло стафиди, третирайте го като спешна ситуация. Заведете кучето си при ветеринарен лекар или клиника за спешна помощ за домашни любимци.

Обадете се в клиниката, за да ги уведомите, че идвате и че вашето куче е яло стафиди или може да е яло стафиди.

  1. Не предизвиквайте повръщане, ако не сте инструктирани да го направите и особено ако не сте сигурни какво е яло вашето куче или ако кучето ви е:
  • В безсъзнание,
  • Има проблеми с дишането,
  • Показване на признаци на сериозен дистрес или шок.

Вашето куче може да повърне само, но независимо дали кучето ви повръща или не, все пак трябва незабавно да отидете на ветеринар.

  1. Какво ще направи ветеринарят, за да помогне на кучето ви?

Основното лечение във ветеринарния кабинет започва с обеззаразяване. Вашият ветеринарен лекар ще се опита да предизвика повръщане, за да извади стафидите. След това ще дадат активен въглен, за да помогнат за свързването на остатъците от стафиди в стомаха и да абсорбират токсина. Очаквайте, че вашето куче може да се наложи да бъде хоспитализирано за 48 часа. Това е така, за да може ветеринарният лекар да приложи интравенозна флуидна терапия и да наблюдава бъбреците на вашето куче чрез кръвни изследвания.

Тъй като разбрахме отговора на въпорса могат ли кучетата да ядат стафиди, ние ви предлагаме нашата най-добра селекция от консервирана кучешка храна.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма