+359898633185 Поръчай по телефона

Могат ли кучетата да ядат праскови?

могат ли кучетата да ядат праскови

Искате ли да споделите праскова с вашето кученце като лека закуска? Могат ли кучетата да ядат праскови? Прасковите са един от многото безопасни плодове, които кучетата могат да ядат, както като кученца, така и вече възрастни кучета.

Белите праскови са много по-сладки и по-малко киселинни от жълтите праскови, така че тяхното съдържание на захар е по-високо. Но тъй като и двата вида праскови имат много захар, те трябва да се дават на вашето куче само в умерени количества и без дръжката или костилката.

Ето какво трябва да знаете за храненето на кучета с праскови.

Могат ли кучетата да ядат праскови и полезни ли са те?

Да, прасковите могат да бъдат добро лакомство за здрави кучета, но в умерени количества. Те са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории и мазнини. Прасковите са пълни със страхотни антиоксиданти, които помагат за укрепване на имунната система, предотвратяват увреждането на клетките и се борят срещу болестите. Освен това те съдържат следните витамини и минерали: Витамин А, Витамин Ц, Витамин Е, Витамин К, Мед, Цинк, Лутеин, Зеаксантин, Холин, Фолиева киселина, Фосфор, Манган, Магнезий и Ниацин.

Могат ли прасковите да бъдат вредни за кучетата?

Могат ли прасковите да бъдат вредни за кучетата

Има няколко потенциални недостатъци при даването на праскови на кучета като лека закуска. Те наистина имат високо съдържание на захар и поглъщането на твърде много захар с течение на времето може да доведе до здравословни проблеми като диабет и затлъстяване, което пък може да доведе до проблеми с бедрата и ставите.

Кученцата имат по-чувствителни стомаси от възрастните кучета, така че може да не реагират добре на нова, подсладена храна.

Друго притеснение е костилката. Костилката в прасковата е доста голяма. Винаги я отстранявайте, защото може да създаде опасност от задавяне или да причини запушване на червата.

Също така, костилката на прасковите съдържа захарно-цианидно съединение, което е токсично за кучетата. Признаци на цианидна токсичност са:

  • Повръщане,
  • Диария,
  • Летаргия,
  • Болка в корема,
  • Загуба на апетит,
  • Затруднено дишане,
  • Ненормална сърдечна дейност,
  • Червени венци,
  • Прекомерно задъхване,
  • Гадене или регургитация,
  • Разширени зеници,
  • Гърчове,
  • Свиване.

Ако вашето куче случайно изяде костилката на праскова или забележите някой от тези симптоми, свържете се с вашия ветеринарен лекар и незабавно заведете кучето си във ветеринарна клиника.

Могат ли кучетата да ядат кисело мляко с праскова?

Могат ли кучетата да ядат кисело мляко с праскова

Въпреки че прасковите са здравословни и безопасни за кучета, закупеното от магазина прасковено кисело мляко не е добра идея. Ароматизираното кисело мляко от магазина обикновено съдържа много добавени захари, консерванти и понякога ксилитол, който е токсичен за кучетата.

Можете да направите свое собствено прасковено кисело мляко, като смесите праскови с обикновено кисело мляко, което не съдържа захари или изкуствени подсладители.

Могат ли кучетата да ядат консервирани праскови?

Консервираните праскови също не са добра идея за лакомство за кученца. Те съдържат много добавена захар, която е нездравословна за вашето куче и може да му причини стомашно разстройство.

Могат ли кучетата да ядат замразени праскови?

Замразените праскови могат да бъдат забавно лакомство, но има няколко притеснения, за които трябва да внимавате. Ако са закупени от магазина замразените праскови, може да имат добавена допълнителна захар и консерванти. А купените от магазина замразени праскови обикновено идват на големи парчета, които могат да се превърнат в друга опасност от задавяне за вашето куче. Най-добрият вариант е да нарежете на малки парчета пресни праскови и да ги замразите.

Колко праскови могат да ядат кучетата?

Основният въпрос е – колко е твърде много? Всяко лакомство за куче,  дори и здравословно лакомство като прасковите, трябва да съставлява максимум 10% от дневната им кучешка диета. Останалите 90% трябва да идват от добре балансирана диета за кучета. Всяко парче не трябва да е по-голямо от 1,5 сантиметрово кубче.

Ако се притеснявате, че кучето ви е изяло твърде много праскови, внимавайте за следните симптоми:

  • Диария,
  • Повръщане,
  • Липса на апетит,
  • Летаргия,
  • Болезнен или раздут стомах.

Ако забележите някой от тези симптоми, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

Как безопасно да храните вашето куче с праскови?

Как безопасно да храните вашето куче с праскови

По-долу предлагаме няколко безопасни и забавни начини да нахраните с праскови вашето сладко кученце като лакомство. И когато въвеждате каквато и да е нова храна на вашето куче, не забравяйте първо да го нахраните само с малко парче. Отстранете стъблото и костилката и нарежете прасковата на малки кубчета от по сантиметър и половина.

Прасковен топинг в храната за кучета.

Ако искате да добавите малко разнообразие към обичайното време за хранене на вашето куче, просто намачкайте малко нарязани праскови и го смесете с обичайната храна на вашето куче като топинг.

Плодово смути от праскови.

Смесете няколко резена праскова с други безопасни за кучета плодове като банани, боровинки и ягоди. Дайте малко на кучето си като лакомство, използвайте го като заливка на кучешката им храна или го замразете в играчка за кучета за по-късно. Сервирайте на кучето си не повече от 2 супени лъжици смути на всеки 10 килограма от теглото на кучето.

Прасковено кисело мляко или замразено кисело мляко.

Смесете или намачкайте няколко резенчета праскова и ги смесете с обикновено кисело мляко без захар и без ксилитол. Можете да добавите други безопасни за кучета плодове към тази смес, ако желаете, след което да нахраните кученцето със студената смес. Друг вариант е да замразите парчетата плод още предната вечер и след това смесете замразените плодове с обикновеното кисело мляко. Сервирайте на кучето си не повече от 2 супени лъжици кисело мляко на 10 килограма тегло на кучето.

Пълнена играчка с праскови!

Можете да напълните някоя от смесите по-горе в играчката на вашето куче или да я замразите за освежаващо замразено лакомство по-късно. Замразените кучешки лакомства също са полезни, за да занимавате кученцето си по-дълго.

Дехидратирани(сушени) праскови.

Ако искате да дадете на вашето кученце сушени праскови, използвайте дехидратор у дома. Имайте предвид, че в този вариант ще имат по-висока концентрация на захар. Но домашните дехидратирани плодове все още са много по-здравословни от закупените от магазина, тъй като сушените плодове от магазина обикновено имат много повече добавена захар, а понякога и допълнителни консерванти. Уверете се, че парчетата са много малки, за да избегнете задавяне.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма