+359898633185 Поръчай по телефона

Митове за кучетата, които трябва да знаете.

Митове за кучетата които трябва да знаете преди да им дадее вкусни лакомства за кучета

Има много митове около света на кучето, като например, че те виждат черно на бяло, 1 човешка година се равнява на 7 кучешки години, и че кучетата ядат трева, за да прочистят. Колко такива неща сте чували и вярвате, че са истина?

В тази статия, ние от Hranazakucheta.bg искаме да отречем някои от най-известните митове за кучетата, които чуваме от години. Продължете да четете, за да откриете нашите примери за митове за кучетата, които трябва да знаете. Да започваме!

  1. Една човешка година е еквивалентна на седем кучешки години.

Това не е вярно. Вярно е, че кучетата остаряват по-бързо от хората, но е невъзможно да се изчисли точно еквивалентността в годините на всяко едно от тях. Този тип прогнози са ориентировъчни и много субективни. Всичко зависи от развитието на животното, а не всички кучета имат еднаква продължителност на живота. Например, малките кучета могат да живеят по-дълго време от големите породи. Сигурно е, че предвид средната продължителност на живота на кучетата, от навършването на 2 години те се считат за възрастни, а от 9  годишни официално са стари.

  1. Кучетата виждат само черно-бяло.

И това не е вярно. Всъщност кучетата виждат света на цветовете, също като хората. Вярно е, че те не ги възприемат по същия начин като нас, но могат да различават цветове като синьо и жълто и имат повече затруднения с топлите цветове, като червено и розово. Всъщност кучетата са в състояние да различават различните цветове и това е научно доказано.

  1. Ако кучето има сух нос, това означава, че е болно.

Още един развенчан мит за кучетата. Колко пъти сте били уплашени, защото носът на кучето ви е бил сух и сте мислили, че има температура? Въпреки че през повечето време кучетата имат влажен нос, те могат да бъдат изсушени от топлината или ако просто се събудят от дрямка, като вас, когато спите с отворена уста. Трябва да се притеснявате само ако имат други по-странни симптоми като кръв, слуз, рани, бучки и т.н по носа.

  1. Кучетата ядат трева, за да се пречистят.

Ок, ще наречем това полуистина. Има няколко теории за това, но всъщност не всички кучета повръщат, след като ядат трева, така че това не изглежда да е основната причина. Те могат да я хапват, защото искат фибри или просто защото им харесва.

  1. Преди стерилизиране на куче е добре да го оставите да има кученца.

Невярно. Това, че са майки, не подобрява тяхното здраве и те не се чувстват по-пълноценни, така че е напълно излишно да забременеят. Всъщност най-добре е да ги стерилизирате възможно най-скоро, за да избегнете здравословни проблеми като кисти, тумори или психологическа бременност.

  1. Някои породи по природа са много агресивни.

Това е напълно невярно. Някои кучета се считат за опасни поради тяхната сила и мускулатура, както и процента на щетите, регистрирани в болниците. Трябва обаче да имаме предвид, че това е непълна статистика, като се има предвид, че малките кучешки рани обикновено не се озовават в клиничните центрове и по този начин не се допълва статистиката.

За съжаление много от кучешките породи се развъждат и отглеждат за битки, така че да стават агресивни и развиват психологически проблеми, откъдето идва и лошото им име. Но истината е, че ако ги възпитате добре, те няма да бъдат по-опасни от всяко друго куче. Доказателство за това е американския питбул териер, който е дружелюбен с непознати хора.

  1. Питбулите заключват челюстта си, когато хапят.

Още едно невярно твърдения. Този мит отново е провокиран от силата, която притежават тези видове кучета. Поради мощната мускулатура, която имат, когато хапят, може да изглежда, че челюстите им са заключени, но те могат да отворят отново устата си като всяко друго куче.

  1. Кучетата облизват рани, за да ги излекуват.

Отново ще наречем това, полуистина. Колко пъти сте чували, че кучетата могат да лекуват рана, като я ближат? Истината е, че малкото смучене може да помогне за почистването на раната, но прекомерното му смучене всъщност предотвратява заздравяването. Ако това не беше така, защо кучетата носят конус, след като са били наранени или оперирани? Ако гледате кучето си как облизва рана, може да откриете, че има акрален гранулом, нещо, което трябва да се лекува незабавно.

  1. Кучетата трябва да бъдат прегръщани.

Класифицираме го като невярно. Всъщност кучетата мразят да ги прегръщат. Това, което за вас е жест на обич, за тях е намеса в личното им пространство. Освен това ги кара да се чувстват затворени и блокирани, без възможност за бягство, което ги кара да изпитват стрес и дискомфорт.

  1. Кучетата имат по-чиста уста от хората, защото са обезпаразитени.

Невярно. Това е последната точка от митовете и истините за кучетата, на които ще се спрем. Това, че кучето ви е напълно обезпаразитено, не означава, че устата му е чиста. Всъщност, когато тръгнете на разходка по улицата, те вероятно облизват неща, които никога не бихте облизвали, така че чистотата на устата на кучето не е по-голяма от тази на човешката.

Ако искате още подобни теми, пишете ни в коментарите или ни изпратете директно съобщение в www.petstation.bg

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма