+359898633185 Поръчай по телефона

Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи през зимните месеци

Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи

Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи през зимните месеци? Това е един доста важен въпрос, който вълнува всеки един собственик. Някои собственици на кучета вярват, че тъй като техните домашни любимци имат козина, те могат да понасят студа по-добре от хората; това не винаги е така. Подобно на нас, кучетата са свикнали с топлината на закрито и студеното време може да бъде толкова трудно за тях, колкото и за нас. Зимата е време, когато нашите кучета се нуждаят от малко допълнителни грижи. В тази статия ще обясним зимните рискове за здравето на вашето куче и предложения как да предпазите най-добрия си приятел тази зима.

Как мога да предотвратя рисковете за здравето на моето куче през зимата?

Двата най-сериозни риска за кучетата през зимата са измръзване и хипотермия.

Измръзване. Измръзването започва, когато тялото на кучето изстине. Тялото изтегля кръв от крайниците към центъра на тялото, за да остане топло. Ушите, лапите или опашката на кучето могат да станат толкова студени, че в тъканта да се образуват ледени кристали и да я повредят. Измръзването не се забелязва веднага. Следете за признаци на бледа или сива кожа, тъй като кожата може също да стане твърда и студена. Тъй като измръзналите участъци се затоплят, те могат да бъдат изключително болезнени. Силно измръзналата кожа в крайна сметка ще почернее и ще падне.

Хипотермия. Другата много сериозна грижа за здравето на кучетата през зимата е хипотермията. Хипотермия възниква, когато кучето прекарва твърде много време на студено, се намокри при ниски температури или когато кучета с лошо здраве или кръвообращение са изложени на студ. В леки случаи кучето ще трепери, а ушите и краката ще изстинат. С напредването на хипотермията вашето куче може да покаже признаци на депресия, летаргия и слабост. Тъй като състоянието се влошава, мускулите ще се втвърдят, сърдечната честота и дишането се забавят и няма да реагират на стимули. Тежката хипотермия е животозастрашаваща.

Какви са начините, по които мога да помогна да защитя кучето си през зимните месеци?

Температура. Някои породи кучета са благословени с гъста козина, която ги топли естествено при много ниски температури, но кучетата с тънка козина може да се наложи да носят пуловер или палто, когато са на зимни разходки. Добрата козина трябва да достига от врата до основата на опашката и също така да предпазва корема, но палтата няма да предпази от измръзване на ушите, краката или опашката. Дори и да носите топло палто, не дръжте вашето късокосместо куче твърде дълго навън при минусови температури.

Излезте навън, когато грее слънце.

Опитайте се да разхождате кучето си в късните сутрешни или ранните следобедни часове, когато температурите са малко по-високи, и избягвайте ранни сутрешни или късни вечерни разходки. Прекарвайте време в игра на открито, докато е слънчево; слънчевата светлина носи допълнителната полза от осигуряването както на вас, така и на вашия домашен любимец с витамин D. Играйте на донасяне с играчки, а не с пръчки, тъй като пръчките могат да причинят задавяне и други наранявания. Ако вашето куче иска да дъвче и да гони, носете фризби, топка или друга безопасна играчка и играйте заедно на слънце.

Домашните любимци на закрито са най-щастливи. Извеждайте кучето си често на разходки и упражнения, но кучето ви трябва да живее в дома. Не оставяйте домашни любимци на открито сами, когато температурата падне. Добро правило е да излизате с тях и когато сте готови да влезете, вашето куче вероятно също е готово.

Топла постелка за кучето.

Не позволявайте на най-добрия си приятел да спи на студен под през зимата. Изборът на правилната постелка е от съществено значение, за да сте сигурни, че вашето куче ще остане топло. Топлите одеяла могат да създадат уютна среда. Повдигнатите легла ще пазят кучето ви от студени плочки или бетон, а отопляемите легла за домашни любимци могат да предпазят сковаността от стареенето на ставите. Поставете леглото на вашето куче на топло място, далеч от течения, студени плочки или подове без мокет, за предпочитане на любимо място, където то спи всеки ден, така че районът да не се чувства непознат.

Дръжте кучето си далеч от източници на топлина. Кучетата често търсят топлина по време на студено зимно време, като се сгушат твърде близо до източници на отопление. Избягвайте отоплителни уреди и внимавайте за камините. Никога не оставяйте домашни любимци сами близо до камина или печка на дърва. Дори ако вашата камина има мрежесто покритие или стъклени врати, домашните любимци пак могат да получат изгаряния от контакт с горещите повърхности.

Овлажнявайте.

Пещта или централната въздушна система във вашия дом излъчва суха топлина. Тази среда с ниска влажност може да лиши кожата на вашето куче от необходимата влага, което води до суха, лющеща се и чувствителна кожа. въпреки че е вярно, че тялото на вашето куче непрекъснато подменя слоя увредена кожа, обаче, ако не се управлява, състоянието ще продължи през цялата зима. Увредената кожа и безмилостното чесане на вашето куче за облекчаване на сърбежа може да отвори вратата за по-сериозни кожни проблеми.

Не прехранвайте кучето си през зимата. Въпреки че кучетата може да се нуждаят от допълнителен слой през зимата, той трябва да идва от козината, а не от слой мазнина. Ниските температури могат дори да доведат до мързеливо поведение и нужда от по-малко калории. Бъдете внимателни към нивото на активност на вашето куче и коригирайте съответно калориите му. Висококачествената пълноценна храна, за предпочитане базирана на месо, ще ви помогне да осигурите здрава козина и добра енергия за студените зимни месеци.

Грижа за лапите на кучето през зимата.

Кучетата също могат да страдат от напукани възглавнички, точно както ние можем да страдаме от напукани крака през зимните месеци. Ако вашето куче има космати крака, подстрижете космите, които растат между подложките му, за да предотвратите натрупването на лед между подложките. Зимната сол по градските тротоари също може да изгори подложките на кучето ви и е токсична, така че след разходки из квартала изплакнете или избършете лапите на кучето си, за да премахнете солта. Ако вашето куче показва признаци на дискомфорт, когато се разхожда навън по замръзнали или осолени повърхности, помислете дали да не използвате кучешки обувки, за да предпазите лапите му.

Почистване на сняг. Снегът може да бъде опасен за вашето куче. Сняг, натрупан близо до огради, предлага на вашето куче изход, на който дори добре обучените кучета често не могат да устоят. След като почистите снега от двора си, натрупайте го далеч от оградите, за да попречите на кучето си да се катери. Сняг и лед често се натрупват по покривите и ако слънцето е навън или когато температурите се покачат, това натрупване може да се плъзне и да нарани вашето куче. Ако не можете да почистите снега от покрива, дръжте кучето си далеч от надвеса на покрива, за да предотвратите нараняване.

Никога не оставяйте кучето си без надзор в колата, независимо от сезона.

Ниските температури са опасни за вашето куче през зимата. Оставянето на колата включена включва допълнителни рискове, включително отравяне с въглероден окис, ако колата е паркирана в гараж. Най-добре е да оставите кучето си у дома, когато излизате да изпълнявате задачи.

Специални грижи за възрастни кучета през зимата

Студеното време често ще влоши съществуващите медицински състояния при кучета, особено артрит. Много е важно да поддържате рутинни упражнения с вашето артритно куче. Но внимавайте за хлъзгавите повърхности и се уверете. Тъй като вашето куче има топла мека зона за почивка, за да се възстанови след активност. Ако все още не давате на вашето възрастно куче естествена добавка за ставите за смазване на ставите и облекчаване на дискомфорта от артрит, може да поговорите с вашия ветеринарен лекар. Той ще ви посъветва за добавяне на глюкозамин и хондроитин към диетата на вашето куче за възрастни. Суровото зимно време носи голямо разнообразие от притеснения на отговорните собственици на кучета. Силен студ, сковаваща влага или хапещи ветрове могат да причинят дискомфорт на вашето куче. Като член на семейството е важно кучето ви да бъде топло, сухо и здраво през зимните месеци.

Можете да намерите храна за кучета тук.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма