+359898633185 Поръчай по телефона

Как спят кучетата?

Как спят кучетата следкато са яли мокра храна за кучета

Независимо дали ни харесва или не, кучетата няма да спазват същия график за сън, какъвто имат стопаните им. Въпреки че това може да бъде супер дразнещо, ако вдигат шум, докато ние се опитваме да спим, всъщност това ни предлага възможност да ги наблюдаваме. Здравето и благополучието на кучето могат да бъдат оценени по много начини и това да ги наблюдаваме, докато спят, е един от тях. Ако са неспокойни, спят в странни позиции, издават странни звуци или показват други възможни симптоми на проблем, трябва да се възползваме от възможността да ги заведем на преглед.

Един признак, който може да бъде малко объркващ, е когато кучето ви спи с отворени очи. Ако сте забелязали, че това се случва и с вашето куче, ще искате да знаете защо спят така и какво трябва да направите по въпроса. За щастие, ние в Кучеландия имаме отговорите.

Как спят кучетата с отворени очи? 

Може да сте виждали кучето си да спи в различни позиции и пози. Тези различни позиции за сън на кучета всъщност могат да ни кажат много за тяхното благосъстояние и вида сън, в който се намират. Можем да направим подобни заключение за това как ние, хората, спим, но има важни разлики. Може би най-важната разлика в поведението при сън между хората и кучетата е свързана с моделите на съня.

Докато много от нас обичат да подремват от време на време, хората обикновено спят за един продължителен период през ноща. За разлика от нас,  кучетата ще спят на прекъсвания през целия ден. Те нямат същия график като нас и не им се налага да ловуват за храна и да търсят подслон по същия начин като дивите кучета.

Както при хората, и кучетата имат различни видове сън, които идват на фази. Те включват лек сън и фази на дълбок REM сън. Последното се среща само в около 10% от общия им сън през целия ден, но е жизненоважно за тяхното здраве, тъй като помага за усвояване на техния опит. Сънят на кучето е по-чувствителен и те могат лесно да бъдат събудени, нещо, свързано с дивото им потекло, тъй като кучетата в дивата природа трябва да са по-наясно с околната среда.

Колко често и колко време ще спи кучето зависи от различни фактори. Кучетата, които имат повече енергия и по-високи нива на активност, може да не спят толкова много, но ще трябва да се презареждат по-често. Породата, възрастта и диетата също могат да повлияят на качеството на съня на кучето.

По колко часа на ден може да спи куче?

Тъй като кучетата ще варират в зависимост от индивида и породата, кучетата могат да спят между 10 и 20 часа на ден. Това кумулативно количество се изчислява от различни дрямки и сън през целия ден.

Защо кучето ми спи с отворени очи?

Кучетата понякога спят с отворени или полуотворени очи, но като цяло това не е причина да се тревожите. Както бе споменато по-горе, кучетата в дивата природа ще трябва да спят по начин, който ги пази в безопасност. В тяхната среда има хищници, човешко присъствие, метеорологични условия и други опасности. Колкото по-дълбоко и по-дълго спят, толкова по-податливи са на тези опасности.

Когато кучето дреме, то може да си почива, но ще бъде само в състояние на лек сън. Кучетата са развили този начин на почивка, за да възстановят енергията си, но могат да държат очите си отворени или полуотворени, за да поддържат осведоменост за околната среда. Това е напълно нормално и инстинктивно поведение, което се пренася и на домашните кучета. Докато спят, кучетата могат също да движат очите си или да мигат бавно, за да избегнат изсушаването им.

Въпреки че в повечето случаи няма нужда да се притеснявате, има някои редки случаи, когато спането с отворени очи може да е индикатор за проблем. Един от начините да разберем дали има проблем е като погледнем разширението на техните зеници. Когато зениците са отпуснати, просто дреме. Ако очите на кучето са отворени и зениците им са фиксирани и разширени, това може да е знак, че има припадък.

Ако кучето ви получава припадък, когато спи, ще трябва да останете спокойни. Уверете се, че са на безопасно място и няма да паднат или да се наранят, но не се намесвайте и не ги местете, освен ако не са в непосредствена опасност. Припадъкът трябва да премине. След като се случи, заведете го на ветеринар, за да обсъдите причините и лечението на куче, което има гърчове или припадаци.

Кучето ми движи очите си, докато спи.

Забелязвали ли сте някога, че кучето ви движи очите си по странни начини? Когато кучето заспива или вече спи дълбоко, то често завърта очи. Ако това се случи, не е нужно да правите нищо. Това обикновено се случва, когато кучето спи по начин, при който кожата му леко отваря клепача. Бялото на окото може да се появи за момент и да си отиде отново.

Друга причина, поради която кучето ви движи очите си е, че се опитва да остане будно, но е твърде уморено, за да го направи. Това се случва често, когато дреме. И накрая, ако видим кучето си да движи очите си под клепачите, това е знак, че има дълбок сън. REM означава бързо движение на очите, така че очите им могат да изглеждат сякаш се стрелят под клепачите им, но това е напълно нормално.

Как да разбера дали кучето ми спи добре?

Достатъчно дълбок сън е от съществено значение за здравето на кучето. По време на REM съня това, което са преживели през деня, се усвоява и обработва когнитивно. Поради тази причина се смята, че кучетата мечтаят. Възможно е да имат неспокоен сън, нещо, което може да се види, ако се движат много или въздишат, докато спят. Възможно е кучето да сънува кошмари, но също така може да има всякакви видове сънища. Кучетата са подобни на децата по това, че не трябва да ги будим, когато спят. Те трябва да си починат, за да бъдат в добро настроение и да имат енергия през остатъка от деня. Ако кучето не спи достатъчно, то може да бъде летаргично и дори сприхаво. Куче, което спи добре, ще бъде по-щастливо и по-балансирано.

Ако кучето ви спи лошо, това също може да има пагубен ефект върху физическото му здраве. Поради тази причина има някои неща, които можем да направим, за да помогнем на кучето да спи по-добре.

Съвети как да помогнете на вашето куче да спи добре:
  • Физически и умствени упражнения: физическата активност помага на вашето куче или кученце да си почине и да се отпусне. Въпреки това, нашите кучета също трябва да бъдат когнитивно стимулирани, за да се избегне разочарование и хиперактивност при кучетата. Можем да направим това чрез обучение, образование и използване на интелигентни игри.
  • Избягвайте стреса: Ако кучето ви спи лошо или просто не иска да спи, то може да е стресирано. Нервните кучета се нуждаят от фиксирано, безопасно, тъмно и свободно място за спане.
  • Изградете рутина: кучетата са създания на навика. Като задоволявате основните им нужди, те могат да създадат рутина, която им помага да се чувстват сигурни. Регулираното време за хранене, разходка и лягане помага да се избегне безпокойството.
  • Удобно легло: много е важно да осигурите удобно място за сън на вашето куче. Има различни легла за кучета в petstation.bg, така че нашият съвет е да намерите подходящото за специфичните нужди на вашето куче.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма