+359898633185 Поръчай по телефона

Как да изградим добри взаимоотношения с кучето си?

добри взаимотношения с кучето

Кучетата са социални животни и един от начините, по които те изграждат и научават за взаимоотношенията и комуникацията, е чрез игра. Редовната игра с вашето куче ще ви научи за личността на вашето куче и ще укрепи връзката между вас. Предотвратявайки скуката, осигурявайки упражнения и давайки отдушник на естествените инстинкти на вашето куче, играта може да гарантира, че не се развива неподходящо поведение.

На какво обичат да играят кучетата? Разберете повече и направете по- добри взаимотношения с кучето си.

Зависи от личността на вашето куче. Гледайте какво прави вашето куче, когато е развълнувано. Кучето ви гони ли, грабва или се нахвърля върху някакви неща? Експериментирайте с няколко различни играчки, за да изследвате поведението на кучето ви и така ще разберете, какво му харесва.

Игри за кучета

Игрите попадат в четири основни категории:

  • Дърпане на въже – тук използваните играчки включват парцали и гумени рингове.
  • Преследване и връщане – използвайте топки и конгове на въже.
  • Криеница – може да се играе с хора, играчки или храна.
  • Побутване и разклащане – скърцащите играчки насърчават този тип игра.

Каквито и играчки да използвате, уверете се, че са подходящи за вашето куче. Проверявайте редовно играчките, за да се уверите, че няма дребни части, които могат да се дъвчат и поглъщат.

Направете селекция от играчки и ги сменяйте на всеки няколко дни, за да задържите интереса на кучето ви.

Основни правила за игра с куче

  • Преди да започнете да играете, уверете се, че можете лесно да вземете играчките от кучето ви. Ако не, научете командата „пусни“.
  • Не играйте груби игри с борба и не позволявайте на кучето си да преследва деца. И двете са вълнуващи за вашето куче, но могат да насърчат игри, които са извън вашия контрол.
  • Дръжте играчките под височината на кръста, за да не насърчавате кучето си да скача.
  • Правете чести ежедневни игрови сесии у дома и когато сте на разходка.
  • Играйте на кратки серии от до пет минути и завършете, докато кучето ви все още желае да играе.
  • Когато играете, използвайте игрив тон на гласа с много похвали и насърчаване.
  • За кучета, които обичат да играят, започвайте играта само когато правят нещо, което искате, например, да лежат кротко. Това ще насърчи доброто поведение.
  • Подреждайте играчките в края на всяка игра.
  • Никога не принуждавайте кучето си да играе.
  • Забавлявай се!

Научете кучето си да играе

Този раздел е за кучета, които не са се научили да играят с играчки. Възможно е вашето куче да е имало други кучета, с които да играе, или да не се е научило да играе с играчки като малко кученце. Следното ще ви помогне да насърчите кучето си да играе с вас и играчките.

Имайте само по едно куче в стаята, докато се учите да играете. Вероятно ще трябва да слезете на нивото на пода и да поддържате гласа си висок и развълнуван. Не натискайте играчката към кучето – особено към устата или лицето. Вместо това издърпайте играчката и я дръжте, сякаш е нещо специално или деликатно, в което да надникнете и кучето ви трябва да любопитства.

Продължавайте да се извъртате от погледа на кучето си и от време на време пускайте играчката и я грабвайте обратно. Тази игра ще насърчи вашето куче да се състезава за играчката. Когато вашето куче все пак грабне играчката, имайте кратка, вълнуваща игра, като на дърпане на въже.

За по-чувствителни кучета, които не са склонни да грабнат играчка, може да успеете да ги насърчите, като използвате стар чорап и вътре сложете малки парченца сирене. Започнете играта, когато кучето ви е естествено развълнувано и докато кучето ви дърпа чорапа, за да стигне до храната, можете леко да дръпнете назад. Насърчавайте кучето си с нежна похвала, довеждайки до възбудена физическа и словесна похвала, когато кучето ви е по-ентусиазирано.

Кучетата също могат да бъдат насърчавани да играят с играчки, като използват играчка, предназначена за вкарване на храна в нея. Покажете на кучето си играчката, оставете кучето да подуши храната и след това търкаляйте играчката по пода. Вашето куче ще я последва и след това ще бъде възнаградено, като му бъде позволено да дъвче храната. Вашето куче ще свърже играчката с храната и скоро ще се радва да гони играчката по земята.

Дръпване на въже

Някои хора избягват да играят на дърпане на въже, защото се притесняват, че това ще насърчи кучето да бъде контролиращо и агресивно. Повечето кучета намират игрите с дърпане на въже за много вълнуващи и ако това е любимата игра на вашето куче, той или тя ще намерите начини за игра, които може да са извън вашия контрол, например грабване на дрехи или кражба на пликчета за чай. Но ако провокирате игрите, ще можете вие да задавате правилата.

Насърчете кучето си да грабне играчката, като кажете развълнувано „вземи“, и в същото време преместете играчката към кучето си. Когато кучето ви държи добре играчката, поддържайте интереса, като разклащате играчката отстрани, нагоре и надолу и назад и напред.

По време на играта спрете да дърпате, като кажете „пусни“ (само веднъж – не повтаряйте), преместете ръцете си до тялото, дръжте ги неподвижни и не говорете.

Вашето куче може да продължи да дърпа, но в крайна сметка ще освободи хватката. Веднага щом кучето ви пусне играчката, направете пауза и след това започнете играта отново.

За много силни кучета може да ви е по-лесно да държите нашийника на вашето куче и след това да пуснете играчката, това ще намали вълнението и конкуренцията за играчката.

Кучето ви бързо ще се научи да играе, когато бъде поканено и ще спре, ако докоснете нашийника му или когато ръцете ви са неподвижни и близо до тялото ви.

За да поддържате контрол, от време на време спирайте и рестартирайте играта. Премахвайте изцяло играчката само когато приключите.

Ако кучето ви се опита да сграбчи дрехите ви, сложи лапи върху вас или грабне играчката, без да бъде поканено, веднага застанете спокойно и тихо.

Преследване и връщане

Уверете се, че всички играчки, които използвате, не са достатъчно малки за поглъщане (топка на въже е по-безопасна от просто топка) и не хвърляйте играчката нагоре, тъй като това може да накара кучето ви да скочи и да кацне неудобно.

Повечето кучета обичат да преследват играчки, но не всички са се научили да я връщат. Ако вашето куче не ви върне играчката, започнете, като научите кучето си да държи играчката.

С кучето си до вас, предложете играчката и оставете кучето да я вземе. Някои кучета е по-вероятно да грабнат играчката, ако се търкаля по пода. Така или иначе похвалете кучето си, че държи играчката и дайте лакомство само ако кучето ви го изпусне в краката ви или в ръката ви.

Продължете с бягане назад, докато кучето ви вдига играчката, така че кучето ви трябва да ви последва, за да получи лакомство. Когато кучето ви се наслаждава на връщането на играчката, можете да осъществите контрол, като от време на време хвърляте играчката, но изчакайте, докато тя спре, преди да позволите на кучето си да я вземе.

Повторете тази процедура много пъти през следващите няколко дни и скоро ще имате куче, което осъзнава, че ако играчката бъде донесена при вас и пусната в ръката ви или в краката ви, ще получи лакомство.

Криеница

Следващите две игри, криеница и търсене, използват невероятното обоняние на вашето куче.

Вашето куче ще използва комбинация от ухание на вятъра (подушване на въздуха, за да ви локализира) и проследяване (подушване по земята, за да проследи къде сте ходили). Може да се нуждаете от някой, който да държи кучето ви или да изчакате, докато кучето ви е в друга стая, след което се скриете зад врата или диван и им се обадите. Когато за първи път стартирате тази игра, може да се наложи да се обадите на кучето си повече от веднъж. Веднага щом кучето ви намери, похвалете го и дайте лакомство.

Можете да играете същата игра в градината или в безопасни зони, докато сте на разходка. Когато кучето ви души и не ви наблюдава, приклекнете в дълга трева или се скрийте зад дърво и го извикайте. Не забравяйте да бъдете много развълнувани, когато ви намерят.

Търсене на игри

Домашните ви любимци не трябва да ловуват за храната си, но можете да използвате техните умения, за да намерят любимата си играчка. Вашето куче трябва да има желание да играе с играчката. Започнете, като дразните за кратко кучето си с играчката и след това, докато кучето ви гледа, го скрийте зад мебелите или, ако е навън, я хвърлете във висока трева.

Насърчете кучето си да отиде и да я намери, като кажете с развълнуван глас „търси“. Когато кучето ви разбере играта, можете да я затрудните, като не позволявате на кучето да гледа къде криете играчката.

Не забравяйте никога да не поставяте играчката там, където не искате кучето ви да отиде – не я крийте в любимите си цветя! Ако кучето ви не се интересува от играчки, можете да играете на същата игра, но да скриете части от вечерята на вашето куче или вкусни лакомства.

Побутване и разклащане

Игрите на побутване и разклащане често се играят независимо от собственика. Кучето хвърля играчката във въздуха, след което я хваща или се нахвърля. Кучето често разклаща играчката, докато скърцането не бъде премахнато, така че игрите трябва да бъдат наблюдавани. Скърцащите играчки могат да се използват, за да привлечете вниманието на вашето куче и можете да ги хвърлите директно към кучето ви.

Обучение на кучето

Не забравяйте, че обучението също трябва да е забавно. Това държи ума на вашето куче зает и можете да използвате игри. Също така и лакомства за кучета, за да възнаградите доброто поведение.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма