+359898633185 Поръчай по телефона

Какво да направите, ако кучето ви се изгуби или избяга?

Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга

Това е може би един от най-големите кошмари на всеки собственик на куче. В един момент вашето куче тича щастливо наоколо, а в следващия го няма безследно. С едно мигване всичко е различно. Има безброй сценарии, при които едно куче може да се изгуби или да избяга, но ние искаме щастлив край за всички тях. Но какво да направим, за да се прибере пухчо жив и възможно най-бързо? Какво да направите ако кучето ви се изгуби или избяга?

Преди кучето да избяга

Силно препоръчително, за да не кажем задължително е кучето ви да бъде чипирано. За да не сме голословни ще дадем пример с Прага, където чипирането на кучетата е напълно задължително. Прави се от всеки ветеринар, а чипът се поставя на врата под кожата и не е болезнено за кучето. След процедурата се уверете, че чипът е вписан в регистъра на собствениците на домашни любимци и всеки ще може лесно да се свържете с вас, ако кучето бъде намерено.

Друга възможност, която върши същата работа като чипа, е  татуираният номер от вътрешната страна на ухото на кучето. Подобно на чипа, номерът на татуировката също се записва в регистъра.

Друг задължителен елемент е нашийник с етикет за куче и вашите данни за контакт. Това е най-малкото, което можете да направите и, ако някой намери кучето, е и най-бързият начин да се свърже с вас.

Следователно чипът и печатът са абсолютно необходими неща, всеки път, когато излизате от дома. Това е така, дори ако просто отивате на кратка разходка из квартала. Никога не знаете какво може да се случи и трябва да предвиждате ситуациите. Кучето ви може да се изплаши от нещо, да надуши котка или друго женско куче в жегата или просто да бъде стреснато от гръм или светкавица. В такива моменти кучето губи контрол, обърква се, не знае накъде бяга и когато стигне някъде, често не знае пътя обратно. Затова не подценявайте тези две основни точки и винаги дръжте кучето си внимателно маркирано.

Но какво да направим, ако кучето вече е изгубено?

Когато това се случи около дома ви, останете поне 15 минути в района, от който кучето е избягало. Извикайте го, подсвирнете – по възможност с весел тон. Издавайте познати звуци, като дрънкане на купички с храна, шумкайте пликчето за лакомства или издавайте звук с кучешката каишка.

По същия начин, когато кучето избяга по време на разходка, обадете се, подсвирнете и останете на място за известно време. Ако сте на познат маршрут, по който вървите редовно, върнете се на места, където знаете, че кучето харесва. Такъв тип места са, например където сте го пуснали да се разхожда свободно. Някои кучета са много умни и в момента, в който ви изгубят от поглед, ще се върнат на паркинга при колата ви.

Ако всичко до тук не помага, обади се помощ.

Ако е минало известно време, откакто кучето ви е изчезнало и безпокойството ви нараства, време е да помолите за помощ.

  • Първо попитайте минувачите или им дайте данните си за контакт, ако видят кучето. Кажете им името му, опишете как изглежда и как да се отнасят с него, ако го намерят.
  • Обадете се на градската полиция и докладвайте за изчезналото куче.
  • Свържете се маркетинг агенция, където ще създадат флаер, ще го разпространят до всички съответни организации и ще го публикуват в социалните медии.
  • Уведомете най-близките приюти и ветеринари.
  • Можете да оставите дрехите си на мястото на загубата, от които кучето може да ви надуши и може да изчака на мястото, когато го намери.
  • Разлепете плакати наоколо с вашата снимка и данни за контакт.
  • Докладвайте загубата в социалните медии. Често има различни кучешки групи и дискусии. Изпратете снимка с подробности и на такива места, защото социалните мрежи са много полезни за това. Хората в района могат да публикуват там, ако забележат кучето и можете да следите движението му.
  • Ако имате късмет и знаете къде е вашето куче, клетката, в която поставяте храната, леглото и дрехите на вашето куче, е много ефективна. Това ще примами кучето да влезе и ще затворите клетката от разстояние. Това е главно в случай, че кучето е толкова паникьосано и стресирано, че се страхува от непознати и дори да е само на няколко метра, не им вярва и бяга.

Пожелаваме ви никога да не ви се налага да предприемате тези стъпки и вие и вашият пухкав приятел винаги да сте неразделни. Иначе вярваме, че изгубеното куче винаги ще намери пътя обратно към вас.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма