+359898633185 Поръчай по телефона

За сънищата на кучетата.

сънищата на кучетата

Вашето куче спи дълбоко, когато изведнъж започва да хленчи, да движи краката или опашката си или има някакво друго странно поведение. Може ли вашето куче да сънува?

Учените мислят така, всъщност те вярват, че кучетата не само сънуват като нас, но и че сънуват подобно на нас, което означава, че възпроизвеждат моменти от деня си, докато спят дълбоко.

Как да разберем, че кучетата сънуват?

Още през 2001 г. изследователи от Масачузетския технологичен институт обучават плъхове да бягат в лабиринт и измерват мозъчната им активност. По-късно те измерват отново мозъчната им активност, докато са в състояние на сън и то в момента на бързо движение на очите, което е цикълът на съня, в който хората сънуват. Те открили, че мозъчната активност е същата като когато плъховете са тичали, което накарало изследователите да заключат, че плъховете са сънували лабиринта в който са бягали по-рано същия ден.

Преди това изследване никой не знаеше със сигурност, че животните сънуват по начина, по който го правим ние. Това може да включва възпроизвеждане на събития или поне компоненти от събития, които са се случили, докато са били будни. Учените са изследвали моделите на изстрелване на сбор от отделни клетки, за да определят съдържанието на сънищата на плъховете. На база това изследване е станало ясно, че те всъщност сънуват и сънищата им са свързани с реални преживявания.

Тъй като плъховете са интелектуално по-малко сложни от кучетата и котките, изследователите правят предположението, че кучетата и котките сънуват точно както плъховете.

Как можем да разберем, че кучето сънува?

Кучетата често лаят или потрепват краката си по време на REM сън, но понякога наблюдаването на заспало куче може да е показателно за неговата порода. Изследователите са открили, че сънуващият Пойнтер може незабавно да започне да играе на сън, а спящ спрингер шпаньол може да носи в устата си въображаема птица на сън. Съвет към стопаните, които са любопитни да знаят дали кучетата им сънуват, е просто да ги гледат, започвайки около 10 до 20 минути след като заспят. Ако видите как очите им се движат зад клепачите, те са започнали да сънуват.

Колко често се срещат сънищата на кучетата?

Когато става въпрос за това колко често сънуват кучетата, очевидно размерът има значение. Предполага се, че малките породи кучета, като чихуахуа, са склонни да сънуват по-често от големите породи кучета, като в рамките на една нощ, заопчват нов сън на всеки десет минути. Също така, малките кученца и възрастните кучета сънуват по-често от кучетата на средна възраст.

Какво да направите, ако кучето ви сънува?

Ако забележите, че кучето ви сънува, просто го оставете на мира. Нарушаването на съня му по време на REM цикъла може да бъде стряскащо (помислете как се чувствате вие, когато се събуждате от сън), което може да доведе до непреднамерено ухапване или най-малкото сънливо куче на сутринта.

За спокойния сън на вашето куче поръчайте качествени хранителни добавки.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма