+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучетата ядат трева?

кучетата ядат трева

Не е необичайно да видите вашето куче да грабва хапка трева по време на ежедневната си разходка или скитане из парка. Някога чудили ли сте се защо кучетата кучетата ядат трева?

Много хора вярват, че когато кучетата ядат трева, те се опитват да накарат себе си да повърнат. Те смятат, че това е инстинктивно поведение, което кучето предприема, за да се отърве от нещо, което не е трябвало да яде. А някои смятат, че това е индикация, че кучето им има разстроен стомах или чревен проблем.

Други стопани на домашни любимци вярват, че тревата съдържа някои основни хранителни вещества, от които техните кучета инстинктивно знаят, че имат нужда.

Някои хора спекулират, че тревата предлага така необходимите фибри, които подпомагат придвижването на храната през стомашно-чревния тракт на кучето. Те смятат, че тревата може да служи като слабително, за да помогне за придвижването на изпражненията при кучета, които имат запек.

Причини кучетата да ядат трева

Причини кучетата да ядат трева

Има много спекулации и теории, но има ограничени изследвания за това защо кучетата ядат трева. Така че истината е, че никой не знае със сигурност. Учените обаче са формирали няколко теории и са опровергали някои митове въз основа на изследванията, които имаме.

  1. Инстинктивно поведение

Някои учени спекулират, че яденето на трева е инстинктивно поведение за кучета, които са еволюирали от техните предци, вълците. От изследвания върху вълци знаем, че 2-10% от съдържанието на стомаха им може да съдържа растителен материал. Диви кучета (от семейство Canidae, което включва вълци, чакали, лисици и койоти) също са наблюдавани да ядат трева.

  1. Допълване на липсващо хранително вещество

В един доклад за конкретен случай 11-годишен пудел е имал 7-годишна история на ядене на растения и трева и повръщане след това. Проблемът се разрешил, след като кучето било поставено на магазина храна за кучета с високо съдържание на фибри. Това е доказателство, че за това конкретно куче, то е допълвало хранителния си дефицит, като яде трева и растения. Веднъж подсигурено с достатъчно фибри в диетата си, поведението на яденето на трева се разрешава.

Но могат ли кучетата наистина да усвояват трева? Кучетата са предимно месоядни, което означава, че ядат месо. Скорошни проучвания показват, че кучетата са развили способността да усвояват някои въглехидрати в отговор на коеволюцията с хората. Въглехидратите са захар, нишесте и фибри, намиращи се главно в плодове, зърнени храни, зеленчуци и млечни продукти.

Ако кучетата могат да усвояват някои въглехидрати, това означава ли, че нашите кучета наистина усвояват тревата? Отговорът е не! Тревата преминава главно през чревния тракт на кучето несмляна.

  1. Нормално кучешко поведение

В друго проучване изследователите открили, че поведението на хранене с трева се влияе от това колко гладно е вашето куче и времето от деня. Наблюдавало се по-малко ядене на трева, когато кучето било вече яло, и увеличено ядене на трева преди да се е хранело с кучешка храна.

Наблюденията показват и, че яденето на трева съществено намалява през по-късните часове на деня. Изследователите смятат, че яденето на трева е нормално кучешко поведение и не е показателно за основно заболяване.

  1. Успокояване на разстроен стомах

McKenzie и др. (2010) проектират проучване, в което една група кучета са хранени с диета, съдържаща фрукто-олигозахарид (FOS). Другата група кучета са хранени със стандартна диета. FOS се извлича от захарно цвекло и преминава неусвоен през тънките черва в дебелото черво, където ферментира.

Големите количества FOS могат да причинят воднисти, разхлабени изпражнения. Кучетата, хранени със стандартните диети, са имали повече епизоди на ядене на трева в сравнение с кучетата FOS, които са имали диария. Това означава, че кучетата със стомашно-чревни разстройства са по-малко склонни да ядат трева.

Въпреки това, в това конкретно проучване, диарията произхожда от дебелите черва, така че не ни дава представа за поведението на хранене с трева при кучета, които имат стомашно-чревно разстройство в стомаха или тънките си черва.

  1. Любопитство

Кучетата, особено по-младите кучета, често изследват с устата си. Яденето на трева може да е нещо, което те опитват, точно както някои деца ядат пръст. Някои кучета може да се научат да харесват вкуса на тревата.

  1. Внимание от стопани на домашни любимци

Други кучета може да са научили, че когато ядат трева, стопаните им обръщат повече внимание. Може да говорите с кучето си повече или да му предложите лакомства, за да го накарате да спре да яде трева и вместо това да яде лакомствата.

Понякога стопаните на домашни любимци дърпат кучетата си от парче трева. Това ограничение може да накара кучето да яде трева веднага щом я намери, защото е забранено.

Тревата кара ли кучето да повръща?

Тревата кара ли кучето да повръща

Bjone и др. (2007) също записват епизоди на повръщане в своето изследване. Имало 5 случая на повръщане от 709 случая на ядене на трева. Това проучване заключава, че кучетата не ядат трева, за да предизвикат повръщане.

В проучване на Sueda et al. (2008), от 1571 отговорили на проучването, 9% от кучетата са били болни, преди да ядат трева. Само 22% от стопаните съобщават, че кучетата им често повръщат след ядене на трева (Sueda et al., 2008).

Това проучване установява също, че по-младите кучета ядат повече трева от по-възрастните. McKenzie и др. (2010) са имали само два случая на повръщане от 374 случая на ядене на трева. Тези проучвания предоставят някои доказателства, че кучетата не ядат трева, за да предизвикат повръщане.

Е добре, тогава, трябва ли да оставите кучето си да яде трева? Яденето на трева безопасно ли е за кучета?

Има няколко риска за безопасността на кучетата, които ядат трева. Ето най-често срещаните.

риска за безопасността на кучетата, които ядат трева
  1. Пестициди

Стопаните на домашни любимци трябва да са сигурни, че тревата, която кучето им яде, не съдържа пестициди, които могат да отровят кучетата.

Ако подозирате, че кучето ви е яло трева, обработена с пестицид, незабавно го заведете в местната ветеринарна клиника за лечение.

Кучетата, които са погълнали трева, обработена с пестициди, могат да покажат следните признаци:

  • Прекомерно слюноотделяне,
  • Гадене,
  • Повръщане,
  • Диария,
  • Намален апетит.
  1. Фекален материал

Тревата може да бъде замърсена от изпражнения от други кучета и животни. Яденето на трева, замърсена с фекален материал, може да разболее вашето куче.

Някои чревни заболявания, като парвовирус, се предават по фекално-орален път. Парвовирусът може да причини сериозно стомашно-чревно заболяване при неваксинирани кучета и кученца. Някои кучета могат да умрат от това заболяване.

Фекален материал от други кучета и животни също може да съдържа яйца или ларви от чревни паразити. Кучетата, които имат чревни паразити, могат да отслабнат и да имат диария. Кученцата са изложени на по-голям риск да страдат от анемия и смърт, ако натоварването с червеи е голямо. Възрастните кучета са по-малко склонни да умират от чревни паразити, ако имат здрава имунна система.

Всяко куче, което яде трева, трябва да бъде водено на месечно обезпаразитяване, което обикновено се среща в месечната профилактика на дирофилариозата на вашето куче, и да получава редовно фекално изследване за търсене на чревни паразити. Има определени чревни паразити, които трябва да се лекуват с различни лекарства.

Как можете да спрете кучето си да яде трева?

съвети как да разубедите вашето куче да яде трева

Ето няколко съвета как да разубедите вашето куче да яде трева:

  • Избягвайте тревни площи.
  • Правете вашите излети веднага след хранене, когато стомахът на вашето куче е пълен.
  • Позволете на кучето си достъп до трева по-късно през деня.
  • Използвайте положително подкрепление и затвърдете алтернативно поведение. Всеки път, когато вашето куче се опита да яде тревата, спокойно прекъснете поведението (чрез отклоняване, а не чрез мъмрене) и помолете кучето си да изпълнява друго поведение вместо това. Това може да е докосване на ръката ви, за да спечели лакомство или преследване на топка.
  • Давайте на вашето куче трева, която сте отгледали сами, предвид факта, че някои изследователи смятат, че това е нормално кучешко поведение. По този начин няма да се притеснявате, че вашето куче ще погълне токсини или яйца и ларви на чревни паразити.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма