+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучетата ядат пръст и мръсотия?

Защо кучетата ядат пръст и мръсотия

Защо кучетата ядат пръст и мръсотия? Като стопанин на куче вероятно сте си задавали този въпрос в даден момент, независимо дали кучето ви е изяло пръчка, камък или пръст. Консумирането на предмети, които не са свързани с кучешка храна, е хранително разстройство, наречено пика.

Форма на пика, наречена геофагия, кара кучетата нарочно да ядат мръсотия или кал.

Защо кучетата ядат пръст и мръсотия?

Желанието на вашето куче да яде мръсотия може да бъде причинено от хранителни, поведенчески или медицински причини.

Хранителни причини

Не всички храни за кучета са създадени еднакво. Някои диети не съдържат всички хранителни вещества, от които кучето се нуждае, за да води здравословен начин на живот.

Диетичните недостатъци могат да накарат кучетата на всяка възраст да ядат мръсотия, за да получат минерали, като натрий, желязо и калций от почвата. Кучетата, които са недохранвани, също могат да ядат мръсотия и други предмети поради глад и хранителни дефицити.

Когато избирате качествена храна за кучета от www.petstation.bg, уверете се, че избраната от вас храна отговаря на хранителните насоки на Световната ветеринарна асоциация за дребни животни (WSAVA) и е направена от голям, опитен и реномиран производител. Всички марки като Royal Canin, Hill’s Science plan и Purina отговарят на указанията на WSAVA.

Поведенчески причини

поведенчески причини при кучетата

Кучетата могат да се отегчат, ако нямат достатъчно упражнения или разходки. Някои кучета ще ядат мръсотия, просто за да зъплнят времето си.

Кучетата с тревожност при раздяла могат да ядат мръсотия поради стрес, когато са разделени от стопаните си. Кучетата могат да развият тревожност на всяка възраст.

Медицински причини за яденето на мръсотия

Няколко медицински проблема също могат да накарат кучетата да искат да ядат мръсотия. Такива са:

  • Анемия

Това медицинско състояние се отнася до нисък брой червени кръвни клетки. Анемията може да бъде причинена от различни неща, като анкилостоми, заразяване с бълхи, заболяване от кърлежи, рак, имуномедиирани заболявания или нарушения на кръвосъсирването.

Малките кученца имат по-малко анкилостоми, тъй като те обикновено могат да се заразят с тези паразити само чрез млякото на майка си, по време на кърмене. Въпреки това, кучета на всяка възраст могат да получат анкилостоми от околната среда, ако не са на профилактика срещу дирофилариоза.

Всички кучета са предразположени към бълхи и кърлежи, които са кръвосмучещи паразити, които могат да причинят тежка анемия. Водете кучето си на редовна профилактика срещу бълхи/кърлежи през цялата година.

Възрастните кучета могат да развият тежка анемия поради вътрешно кървене от определени видове ракови образувания. Имунно-медиираните заболявания и нарушенията на кръвосъсирването са много редки, но също могат да причинят анемия при куче на всяка възраст. Всяка анемия, ако е достатъчно тежка, може да накара кучето да яде мръсотия.

Портосистемен (чернодробен) шунт

Шунтът е анормален кръвоносен съд, който позволява на кръвта да заобикаля черния дроб на кучето. В резултат на това черният дроб получава недостатъчно кръвоснабдяване и не функционира правилно. Шунтите са редки, но могат да бъдат вродени (при кученца) или да се наблюдават при възрастни или стари кучета.

Гастрит (възпаление на стомаха)

Когато кучетата имат разстроен стомах, те понякога ядат пръст и/или трева, за да се опитат да накарат себе си да повърнат.

Яденето на мръсотия вредно ли е за кучетата?
Яденето на мръсотия вредно ли е за кучетата

Абсолютно! Яденето на мръсотия може да създаде различни проблеми за кучетата. Яденето на бучки пръст, кал или други предмети може да представлява опасност от задавяне. Дъвченето и консумирането на твърди предмети, като камъни и животински кости, които могат да бъдат смесени с мръсотията, лесно може да счупи зъбите им.

Освен по-очевидните опасности от яденето на мръсотия, ето някои други, за които може би не сте наясно.

Стомашно-чревна обструкция

Пръс, камъни, пръчки или други предмети, наричани още чужди тела, могат да заседнат в хранопровода, стомаха или червата на кучето. Това се нарича стомашно-чревна обструкция. Често е необходима операция за лечение на обструкция.

Симптомите на обструкция могат да включват: запек, кашлица, регургитация, болка в корема, намален апетит, ровръщане на храна или вода в рамките на минути след хранене или пиене и летаргия.

Веднага щом видите, че вашето куче е погълнало чуждо тяло, незабавно се обадете в местната болница за животни или спешна ветеринарна болница. Ветеринарният лекар може да ви накара да доведете кучето си направо в болницата, за да може да се предизвика повръщане, за да се предотврати евентуална обструкция. Времето е от решаващо значение. Трябва да заведете кучето си на ветеринар в рамките на един час след поглъщането на чуждия материал, тъй като стомахът на кучето обикновено се изпразва в рамките на два часа.

Токсини

Друг риск от ядене на пръст или трева е, че може да съдържа пестициди, торове или други токсини, които могат да бъдат сериозно вредни за вашето куче.

Ако видите кучето си да яде мръсотия от морава, която може да е била третирана с пестициди или тор, незабавно се обадете на ветеринар.

Увреждане на стомашно-чревния тракт

Пръстта и камъните могат да причинят ожулвания и възпаления на лигавицата на стомашно-чревния тракт на кучето, докато преминават надолу по хранопровода, в стомаха и през червата.

Паразити

Кучетата, които ядат пръст, също са по-податливи на поглъщане на обитаващи почвата паразити, като Capillaria, Giardia, анкилостоми, кръгли червеи и камшичести червеи. Те могат също така да погълнат бълхи, които са на земята, които могат да пренесат паразит, наречен тения.

Какво да направите, ако кучето ви яде пръст
Какво да направите, ако кучето ви яде пръст

Яденето на малки количества пръст от време на време вероятно няма да навреди на вашето куче, но все пак трябва да се обезкуражава. Ако вашето куче яде много пръст или внезапно прояде пръст за първи път, това може да е признак на медицинско състояние и трябва да се обадите на вашия ветеринар възможно най-скоро.

Ветеринарният лекар може да проведе диагностични тестове, за да определи основната причина и правилното лечение.

Заведете кучето си на ветеринар, ако има някой от следните симптоми:
  • Често или внезапно ядене на пръст;
  • Намален апетит;
  • Запек или нередовни движения на червата;
  • Летаргия;
  • Бледи венци (признак на анемия);
  • Многократно повръщане за период от 24 часа, особено ако повръщането се появи скоро след ядене или пиене;
  Вашият ветеринарен лекар ще иска да знае следното:
  • Какви са симптомите на вашето куче?
  • От колко време кучето ви е болно?
  • Вашето куче яде ли чужд материал (пръст, камъни, токсини и т.н.) и ако да, преди колко време?
  • Вашето куче приема ли някакви лекарства?
  • Каква храна яде вашето куче? Някакви скорошни промени в диетата?
  • Има ли повръщане и/или диария?
  • Вашето куче приема ли редовно профилактика срещу дирофилариоза и бълхи/кърлежи? Има ли пропуск в превенцията?

Може да се наложи вашият ветеринарен лекар да направи няколко диагностични теста, за да определи защо кучето ви многократно яде пръст или чужди предмети, включително:

  • Изходен брой кръвни клетки (CBC), електролитен панел и химичен панел за проверка за анемия, чернодробно заболяване и възможни причини за гастрит.
  • Анализ на урината за проверка за уратни кристали в урината (възможен признак на портосистемен шънт).
  • Тестове за фекален флоат и фекален антиген за проверка за чревни паразити.
  • Гастроинтестинален панел за изследване за екзокринна панкреатична недостатъчност.
  • Тест за жлъчна киселина за оценка на чернодробната функция и помощ при диагностицирането на портосистемен шънт.
  • Абдоминален ултразвук за търсене на ракови образувания, портосистемен шънт, удебелена чревна стена (подсказващо хранителна алергия или възпалително заболяване на червата), рак или стомашно-чревна обструкция.
  • Ендоскопия/колоноскопия и биопсии на стомашно-чревния тракт, за да се определи дали има възпаление, инфекция или рак.
  • Хранителен опит за тестване за хранителна алергия.
Как да предпазите кучето си от яденето на пръст и мръсотия?
Как да предпазим кучето си от яденето на пръст и мръсотия

Ето няколко съвета, за да предпазите кучетата от ядене на пръст и да ги предпазите от паразити, които могат да дойдат от почвата.

Правилна диета

Хранете кучето си с качествена кучешка храна, така че кучето ви да получава правилното хранене, което води здравословен начин на живот. Говорете с вашия местен ветеринар за най-добрата диета за хранене на вашето куче.

Препоръчително е повечето кучета да ядат два пъти на ден. Кучета под 4,5кг трябва да ядат 3-4 малки хранения на ден. Ако вашето куче се храни само веднъж на ден и забележите, че то яде неща навън (почва, пръчки, камъни) или предмети в къщата ви, това може да се дължи на глад. Може да помогне да разделите дневните порции храна на вашето куче на 2-3 хранения, за да запазите пълен стомаха на вашето куче през целия ден.

Разходки под наблюдение

Разхождайте кучето си на каишка винаги, когато излизате навън, така че винаги да е под пряко наблюдение. Тогава ще разберете дали вашето куче се опитва да яде нещо необичайно. Можете веднага да извадите предмет от устата на вашето куче и да го отведете.

Ако е твърде трудно да разхождате кучето си на каишка или кучето ви бързо яде пръст или други предмети, опитайте да накарате кучето си да носи намордник с кошница. Този намордник стои свободно над устата и ще попречи на вашето куче да яде мръсотия и други чужди предмети.

Предотвратяване на паразити

Дръжте кучето си на целогодишна профилактика срещу дирофилариоза и бълхи/кърлежи, за да го предпазите от чревни паразити, бълхи, кърлежи и дирофилариоза. Предотвратяването на дирофилариоза се извършва само по лекарско предписание. Оралната превенция срещу бълхи/кърлежи е най-добрият начин да предпазите кучето си от бълхи и кърлежи и също изисква рецепта.

Намаляване на безпокойството и скуката

Уверете се, че кучето ви се упражнява много и има играчки, с които да си играе. Това ще помогне за намаляване на безпокойството и ще попречи на вашето куче да яде пръст от скука.

Ако вашето куче страда от тежко безпокойство, консултирайте се с местния ветеринарен лекар. Може също да се наложи да наемете професионален дресьор на кучета или да потърсите помощ от ветеринарен бихевиорист, за да научите как да облекчите безпокойството на вашето куче.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма