+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучетата се търкалят в тревата?

защо кучетата се търкалят в тревата

Кучетата правят много неща, които определяме като, интересни и сладки. Но също така, ги виждаме и да правят и много груби неща. В тази статия ще разгледаме едно интересно кучешко поведение, а именно защо кучетата се търкалят в тревата. Това поведение може да бъде определено като забавно, лошо  или и двете, в зависимост от ситуацията.

Има няколко причини кучетата да се търкалят в тревата, но повечето от тях са заради миризмата. Кучетата имат силно обоняние и го използват, за да взаимодействат със света. Те могат да използват миризма, за да улавят следи от плячка или да общуват с други кучета.

Така че, ако кучето ви се търкаля в тревата, може да става въпрос за улавяне на миризма, прикриване на миризма или оставяне на миризма след себе си.

Нормално ли е кучетата да се търкалят в трева?

Да, съвсем нормално е кучето да се търкаля в тревата. Но нормалното за едно куче не винаги означава социално приемливо в човешкия свят. Така че наистина зависи от това кога и къде се еизразило поведението на вашето куче. Това е важно, за да решите дали да насърчите, игнорирате или пренасочите поведението му.

Защо кучето ми се търкаля в тревата?

причини поради които кучетата да се търкалят в тревата

Може да не изглежда логично за нас хората, но има много причини кучетата да се търкалят в тревата. Понякога можете да разберете защо кучето ви се търкаля в тревата, като разберете мотивите му. Ето няколко такива:

  • Маскиране на аромата им

Кучетата са еволюирали от ловци и търкалянето в тревата може да е остатък от това поведение. Кучетата могат да се търкалят в трева, за да прикрият собствената си миризма или да уловят някоя друга миризма.

Това може да означав, че търкалянето в пръста и тревата е за прикритие на собствената кучешка миризма на вашето куче, или може да се окаже, че друго животно наскоро е уринирало или изхождало на това място и вашето куче се опитва да улови тази миризма. Този вид поведение може да е помагало на вълците по време на лов, защото би им позволило да се доближат до плячката си, без да бъдат открити от силното обоняние на плячката.

  • Прикриване на аромат

По същия начин едно куче може да се опитва да прикрие собствената си миризма, като поеме миризмата на тревата. Например, много кучета се търкалят в тревата, след като са били изкъпани и това може да е опит да се отърват от чистата си, прясно измита с шампоан миризма. Само защото ние харесваме миризмата на ягодка, не означава, че нашите кучета го харесват.

  • Комуникация

Кучетата общуват чрез обоняние. Много кучета (особено мъжките) ще оставят малки следи от урина, докато отиват на разходка, за да съобщят на други животни, че са били там. Друг начин да оставят аромата ди е, като се потъркалят в тревата. Когато едно куче остави следа, друго може да се претърколи, за да улови тази миризма или да добави своя собствена към сместа.

  • Чесане на сърбеж

Кучетата не могат да достигнат всяка част от тялото си, за да се почешат, така че понякога се търкалят по гръб, за да облекчат сърбежа. Ако това е само случаен сърбеж, това е добре, но ако е често или кучето ви не спира да се чеше и търкаля, това може да е признак за кожен проблем.

По същия начин кучетата, които търкат ушите си в земята, могат да имат ушна инфекция. Ако се притеснявате, че вашето куче може да има кожна инфекция или нещо друго, което причинява сърбеж по кожата и ушите, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар за среща.

  • Защото се чувства добре

Някои кучета може да се търкалят в тревата, защото са щастливи и се забавляват и се чувстват добре. В това няма нищо лошо и те нямат конкретна мотивация, защото те просто са кучета. Това е нещо като да седите на масажен стол за няколко минути – релаксиращо е и ако се появи възможност, защо не?

Трябва ли да спирате кучето си да се търкаля в тревата?

Трябва ли да спирате кучето си да се търкаля в тревата

Отговорът е: зависи. Ако вашето куче се търкаля в тревата, защото е щастливо, тогава няма нужда да спирате поведението му. Всички стопани предоставяме играчки за дъвчене, за да могат нашите кучета да изразят нуждата си от гризане и това е същото. Важно е да позволите на кучетата да изразят нормалното си поведение, стига това да не причинява вреда.

Ако вашето куче се търкаля в тревата, трябва да го подложите на ефективна профилактика срещу бълхи и кърлежи. Също така помислете дали тревата може да е била третирана с хербициди или пестициди, тъй като те могат да бъдат вредни за вашето куче.

От друга страна, ако вашето куче търси мъртви животни и изпражнения, за да се търкаля, тогава поведението трябва да бъде спряно, защото е нехигиенично.

Най-ефективният и хуманен начин да спрете поведение, което не желаете, е като пренасочите кучето си към нещо друго. Използвайки обучение за положително подсилване, възнаградете кучето си за поведение, което искате да прави, като го почерпите или похвалите.

Когато кучето ви започне да се търкаля или ако ви даде сигнали, че ще започне, пренасочете вниманието му към нещо друго.

Ако кучето ви често се търкаля в тревата, това може да е признак на хроничен сърбеж от алергии. Като кожна инфекция, бълхи или нещо друго. Вашият ветеринарен лекар може да прегледа вашето куче и да се увери, че всички проблеми са решени, така че кучето ви да може да се върне и да се търкаля в тревата от чисто кучешко щастие.

Разгледайте нашите вкусни кокали за кучета

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма