+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучетата се търкалят върху мъртви животни?

кученце

Случвало ли ви се е вашето кученце да изтича до вас, след като се е търкаляло в тревата, само за да разберете, че мирише на нещо умряло? Въпреки че е отвратително, много кучета обичат да се търкалят върху мъртви животни и сеге ще обясним, защо.

Има няколко теории защо вашето кученце се търкаля в отвратителни неща като изпражнения или мъртви животни

Нека започнем със следното:

  1. Да маскират собствения си аромат.

Вероятно най-популярната теория е, че кучетата, същот като техните предци вълците, се търкалят върху силна миризма като такава на мъртво животно, за да прикрият собствената си миризма. Това им помага по-лесно да се промъкнат към плячката си.

Все още е загадка дали кучето ви осъзнава защо прави това. Може би, кучетата изпълняват някои от вкоренените си инстинкти, които са получили от своите предци, без намерение да търсят плячка.

  1. Показване пред други кучета.

Друга теория е, че те искат други кучета да усетят миризмата върху тях, за да покажат, че са намерили плячка. Или може да е поведение да сигнализира на тяхната „глутница“, че наблизо има вкусна плячка, така че всички да могат да я търсят заедно. Това поведение изглежда логично, защото вълците  са ловували за храна заедно.

  1. Оставят собствения си аромат.

Кучетата не оставят собствената си миризма само чрез урината или изпражненията си. Те също го правят, като се търкат в или върху неща, като например, мъртво животно. След като оставят миризмата си върху нещо, това сигнализира на другите кучета, че това е тяхна собственост или територия. Те претендират за този животински труп, така че други кучета да не се изкушават да го вземат.

  1. Те обичат миризмата.

Понякога кучетата са привлечени от аромати, които хората намират за отвратителни. Обонянието е най-силното кучешко сетиво и колкото по-интензивна е миризмата на нещо, толкова повече им харесва! Вашето куче може просто да се търкаля върху мъртво животно, боклук или изпражнения, защото се вълнува от тази много силна миризма.

Как да предпазите кучето си от търкаляне върху мъртви животни

Как да предпазите кучето си от търкаляне върху мъртви животни

Има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите кучето ви да се търкаля върху мъртви животни.

  • Обучете кучето си с каишка. Може да се наложи да държите кучето си на каишка или конкретно на по-къса каишка, за да няма възможност да търси мъртви животни, изпражнения или боклук, за да се търкаля в тях.
  • Ограда във вашия двор. Ако вашият двор е ограден, кучето ви може да се разхожда свободно, без да се притеснявате, че ще намери трупове, върху който да се търкаля. Просто не забравяйте първо да проверите двора си за всякакви миризливи опасности, отровни растения или животни. И винаги не забравяйте да почиствате изпражненията веднага, така че кучето ви да не се изкуши да се търкаля в тях.
  • Работа по повикването. Колкото по-добро е вашето куче с повикването, тоест, връща се, когато го повикате, толкова по-лесно ще бъде за вас да го спрете да се търкаля в мъртво животно или други неприятни неща. Използвайте обучение за положително подсилване, когато учите кучето си на нови трикове, сигнали и подходящо поведение.

Как да премахнете миризмата на мъртво животно от козината на вашето кученце

Как да премахнете миризма от козина на куче

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да изкъпете кучето си веднага! Можете дори да опитате първо да ги измиете извън банята ви. Това ще предотврати нуждата от последващо по-сериозно почистване на самата баня.

Ако изглежда, че вашият домашен любимец често се търкаля в лоши неща, може да е полезно да се запасите с шампоан, безопасен за кучета и балсам за кучета с лавандула и мента.

Може да отнеме няколко измивания, за да премахнете напълно миризмата от вашето кученце, но не забравяъте, че твърде честото къпане на вашето куче може да бъде вредно за кожата и козината му. Те се нуждаят от време, за да изградят естествените си масла по кожата и козината си след къпане.

Можете също така да използвате сода за хляб върху вашето куче между баните като сух шампоан, за да премахнете тази неприятна миризма малко по малко. Оставете содата за хляб да престои върху козината на вашето куче за пет минути, след което просто изчеткайте козината му. Ако има останала сода за хляб, оставете кучето си да я изтръска или използвайте суха кърпа, за да я избършете.

Разгледайте нашите лакомства за кучета

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогБългарско овчарско кучеГолдън РетривърДакелДжак ръселЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПапийонПекинезПомеранПуделРотвайлерСанбернарТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за ХъскиЧау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма