+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучетата ръмжат и как да реагирате правилно

ръмжене на куче

Ръмженето е част от нормалното кучешко общуване. Хората обикновено смятат ръмжене на куче за предупреждение или като знак за защита. Често ръмженето означава, че кучето се нуждае от пространство или се чувства неудобно. Ръмженето обаче е сложна вокализация, която се среща и в други ситуации.

Важно е да разберете защо вашето куче ръмжи и как можете да му попречите да ескалира поведението си и кога да се намесите.

Потенциални причини за ръмжене на кучетата

В зависимост от ситуацията и това кой е замесен, кучетата може да ръмжат, защото:

  • Играят или се закачат, за да се разиграят.
  • Поздравяват друго куче или човек.
  • Устно порицание или физическа заплаха.
  • Взаимодействие с друго куче или човек, докато лежат на предпочитано от тях място.
  • Приближаване от друго куче или човек, докато играят с предпочитана играчка или ценен хранителен продукт.

Как да разберете разликата във вида ръмжене?

Как да разберете разликата във вида ръмжене при кучетата

Игриво ръмжене: Ръмжене може да се появи по време на игриво взаимодействие между кучета или между куче и стопанина на домашния любимец. Ръмженето в този случай не означава, че другото куче или човек трябва да си тръгне. Това е просто част от нормалното игрово поведение. Кучето обикновено има свободен език на тялото и меко изражение на лицето, като опашка, държана в неутрално положение и меки уши, преместени леко настрани. Както кученцата, така и възрастните кучета могат да ръмжат по време на игра.

Ръмжене по време на поздрав/запознанство: Понякога ръмженето се появява по време на поздрав към други кучета лице в лице. Ръмженето може да се случи преди другото куче да се приближи. Това може да бъде придружено от схванат език на тялото, твърд поглед и уши, насочени напред или държани настрани. Това е ясно послание, че ръмжащото куче не иска второто куче да се приближава. Друг път може да се появи ръмжене след ритуала за поздрав лице в лице, особено ако едното куче дълго време е душило лицето на другото куче. Това означава, че ръмжащото куче се чувства неудобно и иска другото куче да се отдръпне.

Ръмжене, когато са устно порицани или физически заплашени: Кучетата ръмжат, когато им крещят, удрят, душат, пръскат или шокират. Вербалните и физически атаки могат временно да спрат лошото поведение, но те не учат кучето да не го повтаря. Те също така увреждат връзката човек-животно и учат кучето да не се доверява на хората, тъй като те са непредсказуеми. Техниките за наказание увеличават страха и безпокойството на кучето. Те могат също така да увеличат агресията на кучето към тези, които налагат наказанието.

Ръмжене, когато друго куче или човек се приближи, докато лежат на предпочитано място: Когато някой се приближи до лужащо куче, то ръмжи като свежда главата си, избягва директен зрителен контакт, като например гледа настрани и дърпа ушите си назад. Това е ясна индикация за другата страна, че кучето не иска да взаимодейства или се притеснява, че може да бъде изместено от удобното си местоположение.

Ръмжене, когато друго куче или човек се приближава, докато имат предпочитана играчка или се хранят: Когато се приближим, кучето ръмжи и прави директен зрителен контакт, оголва зъбите си и прегърбва предната половина на тялото си над предпочитания обект. Това означава, че кучето се чувства неудобно от близостта на другата страна до тях и се притесняват, че другият човек или куче може да отнеме важния за тях предмета.

Какво да не правите, когато кучето ръмжи

Какво да не правите, когато кучето ръмжи

Не крещете и не удряйте кучето си, когато ръмжи. Не забравяйте, че ръмженето, също като лаенето, е гласовата комуникация на вашето куче.

Когато кажете на вашето ръмжащо куче да млъкне, вие само коригирате това, което смятате за проблем в този момент и не разбирате защо кучето ви ръмжи.

Когато физически наказвате кучето си за ръмжене на друго куче или непознат, това може да доведе до допълнителна агресия с оголване на зъби, нахвърляне, надраскване или дори ухапване на другата страна. Наказанието може да засили основния страх или безпокойство на вашето куче и вие допринасяте за формирането на негативни асоциации.

Като наказвате, вие също може да потвърждавате на кучето си, че трябва да се тревожи или страхува, когато непознати се приближат, защото вие, човекът, на когото имат най-много доверие, ставате непредсказуеми и злобни, когато присъстват непознати. Това засилва усещането им, че присъствието на непознати е негативно преживяване.

Какво да правите, когато кучето ръмжи

Какво да правите, когато кучето ръмжи

Когато кучето ви ръмжи, потвърдете ръмженето и пренасочете кучето си към по-желано поведение. Например, ако сте на разходка и кучето ви ръмжи на някой, който се насочва към тях, прекъснете поведението, като използвате неутрален шум, като бързо подсвирване, щракане с пръсти или леко пляскане. Не искате да използвате силен, стряскащ шум, а само един достатъчно силен, за да привлечете вниманието на вашето куче.

След това, докато непознатият минава, накарайте вашето куче да фокусира вниманието си върху вас, като го помолите да изпълни команда (като „погледни“ или „дръж“). Когато кучето ви прояви подобно поведение, предложете лакомство и похвала. Правейки това, вие ги учите да се фокусират върху вас, когато се чувстват притеснени или неудобно. Вие също работите върху противообусловяването, за да промените негативната емоционална реакция на вашето куче към непознати.

Ако кучето ви има навика да ръмжи на непознати, носете торбичка с лакомства при всяко излизане с кучето си. Всеки път, когато видите непознат да се насочва към вас, незабавно дайте лакомство на кучето си, преди да изръмжи. Помолете ги да ви гледат, когато очаквате ръмжене, за да ги научите на алтернативно поведение: „Гледам стопанина си, когато видя непознати“.

Искате вашето куче да комуникира с вас и да не ескалира поведението си, когато се чувства неудобно. Ако вашето куче не се интересува от лакомства с висока стойност, предлагайте много похвали и погалвания или играйте с предпочитана им играчка. Намерете елементите, които мотивират вашето куче и ги използвайте като награди.

Обучението на вашето куче осигурява ясен начин за общуване с него. Обучението, както и осигуряването на подходящи умствени и физически изходи, също засилва желаните поведения, които искате да видите в кучето си, и отстранява нежеланите.

Професионално обучение на кучета

Професионално обучение на кучета

Ако се нуждаете от насоки как да работите с кучето си, намерете треньор, който използва обучение за положително подсилване. Не използвайте треньор, който одобрява наказателни или балансирани техники за обучение. Дресьорите не трябва да карат вашето куче да се чувства неудобно или уплашено. Треньорите трябва да помогнат на вашето куче да придобие увереност и да се вълнува от това да се учи от вас и да ви слуша.

Ако вашето куче продължава да ръмжи, отказва да вземе награди, изглежда уплашено и тревожно или ескалира поведението си до лай, хвърляне и хапане, тогава е време да се видите със сертифициран специалист по поведението на животните, като ветеринарен бихевиорист или приложен бихевиорист на животните.

Разгледайте нашите вкусни лакомства за кучета

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма