+359898633185 Поръчай по телефона

Защо кучетата накланят глава, когато им говорим?

Защо кучетата накланят глава, храна за кучета

Ако сте някой, който обича да говори с кучето си, вероятно сте влюбени в техните сладки накланящи се глави, когато говорите с тях или ги викате по име. Накланяйки глава, кучетата често изглеждат объркани или любознателни, но знаете ли защо правят това?

Има няколко теории, които се опитват да обяснят защо кучетата накланят главата си, когато говорим, така че продължете да четете тази статия в petstation.bg за да ги откриете.

Защо кучетата накланят глава, дали е за да ви чува по-добре

Не е тайна, че ушите на кучетата са много по-развити от тези на хората, така че кучетата са в състояние да възприемат повече честоти, много от които ние нямаме способността да долавяме.

Въз основа на това някои изследователи твърдят, че кучетата накланят главата си, когато говорите, за да движат ушите си по такъв начин, че да възприемат по-добре звуците, които издавате.

Сега, защо биха искали да направят това? Въпреки че не могат да разберат какво казвате, доказано е, че кучетата разпознават около 200 думи от човешкия речник. Това включва командите и инструкциите, на които сте ги научили и тези, които са свързани с похвали. Така че, когато говорите с кучето си, може би то чака да чуе, че го извеждате на разходка, давате му лакомство или дори за започване на забавна игра. Трябва да сте наясно, че освен самата дума, те анализират и вашата интонация.

Кучето трябва да те види по-добре

Още от ранна възраст кучетата са свикнали да гледат нагоре. Когато са с вас, винаги да гледат лицето и изражението ви, които им помагат да идентифицират какво очаквате от тях, както и вашето настроение.

Така една от теориите, защо кучетата накланят главите си, когато им говорим, се фокусира върху този факт, за да се опита да обясни това явление. Подръжниците на тази теория твърдят, че за някои породи кучета, поради спецификата на физиономията им, би било трудно да гледат хората отпред, така че когато накланят главата си, имат пълен изглед към лицето ни.

Ок, тогава в какви случаи това предположение би било валидно? Можем да предположим, че става дума за тези породи, характеризиращи се с дълга муцуна. Тя им пречи да имат пълен изглед към лицето ви. Накланянето на главата им позволява да не пропуснат нито един жест или изражение. Така ще имат повече възможности да тълкуват това, което казвате.

Може ли да се дължи на дискомфорт?

Понякога жестът на накланяне на главата на кучето, може да се дължи на ушно заболяване. Така че те биха се обърнали като начин да потърсят облекчение от дискомфорта, който изпитват. Обикновено този дискомфорт се изразява в сърбеж или болка. Разбира се, когато това е причината, кучето не обръща глава веднъж, а много пъти. Не е твърде трудно да се открие. В допълнение, тези заболявания са придружени от различни признаци. Като например зачервяване на ушния павилион, струпеи или натрупване на необичайна ушна кал, наред с други външни признаци. Така че, ако подозирате, че това може да е причината, не се колебайте и отидете на ветеринар.

От друга страна, куче, което недочува, ще наклони главата си, за да се опита да ви изслуша по-добре. Това е друга възможност, която също трябва да имате предвид, когато предположите защо кучето ви накланя главата си, когато говорите.

Условно пове дение

Кучетата научават много неща от нас. Преди всичко научават какви неща ни радват и това води до награда за тях. Ако, когато кучето ви наклони глава, вие сте невероятно грижовни, гальовни и ги обсипвате с обич, вероятно ще повторят жеста.

Въпреки че има много причини, които могат да накарат кучето ви да наклони главата, когато им говорите, бъдете наясно с най-основните. Кучетата може да искат да чуват по-добре, да виждат по-добре или да получават от онези ласки, които толкова много обичат.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма