+359898633185 Поръчай по телефона

Вашето куче мирише ли на… куче?

Вашето куче мирише ли

Всеки, който е живял с куче, знае, че кучетата миришат. Да, всяко куче, мирише на куче. Това не е проблем за тях, разбира се, но за човек, който е свикнал само с миризмата на току-що изкъпани хора, миризмата може да бъде поразителна. А вашето куче мирише ли?

Добавете към това миризмата, която вашето куче оставя върху мебелите. Килима, задната седалка на колата, дрехите ви и може да се окаже, че вскичко около вас мирише на куче.

Вие обичате кучето си и знаете, че има твърде много предимства, които идват от присъствието му. Така че изхвърлянето на кученцето заедно с водата за баня не е опция. Миризмата е тази, която трябва да изчезне.

Тялото на вашето куче

Какво всъщност е кучешката миризма? Кучетата не се потят като нас. Това означава, че те нямат течна пот, която се просмуква от порите им. И се стича от кожата им по начина, по който хората го правят. Всъщност, кучетата се потят от лапите си и отделят лека пот от космените си фоликули, която има химически аромат, който е индивидуален за кучето.

Всички кучета може да миришат еднакво за някои от нас, но те не миришат еднакво едно за друго. Кучешкото тяло произвежда и  масло, което е важна част от здравата кожа и козина. Което също има свой собствен маркер за аромат.

Заедно с жлезите в ушите им, които произвеждат лека миризма на дрожди, това са нормални телесни миризми. Могат да бъдат сведени до приятен минимум с нормално, редовно къпане и подстригване.

Нещата могат да станат неприятни, когато се намесят малки същества като бактерии и гъбички или когато системите на тялото не функционират както трябва. Например, някои кучета са податливи на ушни инфекции. Обикновено това засяга кучета, които имат много косми в ушите, или кучета, които имат дълги клепнали уши.

Ушна инфекция

Ушна инфекция при кучета

Все пак, всяко куче може да страда от ушна инфекция. Ушните инфекции могат да миришат остро до разлагащо се, в зависимост от степента на заболяване.

Разширавяме възможностите за миризма с аналните торбички, известни също като ароматни жлези, които обикновено вършат работата си тихо, на заден план. Здравите анални торбички ще отделят малко количество секрет по време на дефекация. Те имат силна миризма на мускус, но тази миризма обикновено е в полза на други кучета.

Отново, този аромат е специфичен за всяко куче и е част от процеса, който те използват, за да се идентифицират взаимно. Ето, защо кучетата са склонни да подушват задниците си, преди да си кажат здрасти. Понякога обаче аналните торбички се запушват и не могат да се отцедят.

Когато това се случи, жлезите може да се подуят и да станат болезнени за кучето. Което може да реагира с ухапване и облизване на ануса прекомерно, излагайки жлезите на абсцес и инфекция. Това ще изисква посещение при ветеринарен лекар за източване и лечение.

Кожни инфекции

Други необичайни състояния, които могат да причинят неприятни миризми, са кожните инфекции. За които често се установява, че засягат кучета с припокриващи се кожни гънки, като булдогите, но могат да засегнат всяко куче.

Те могат да възникнат поради дразнене на кожата. Като това, което се случва, когато гънките на кожата са дълбоки е да задържат твърде много влага и микроорганизми. Друга причина е прекомерното надраскване поради кожни алергии.

Вашето куче може да произвежда твърде много мазнина в отговор на кожно раздразнение или твърде малко мазнина. Особено ако сте къпали кучето си често, за да се опитате да се преборите с миризмата или дразненето.

Зъбните инфекции, които могат да причинят миризма на гнило, разлагаща се от заразената и гниеща тъкан в устата, също са източник на лоши миризми. И точно както хората, кучетата също имат чревни газове (или метеоризъм).

Някои газове са нормални, но ако установите, че газовете на вашето куче миришат неестествено или се случват през цялото време, може би трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар за чревното здраве на вашето куче.

Разгледайте добре какво яде вашето куче и открийте онова, което може причиняват прекалено миризливия газ.

Накарайте кучето си да мирише отново добре

Накарайте кучето си да мирише отново добре

Често кучетата, които се хранят с диета с ниско съдържание на мастни киселини и високо съдържание на нишесте. Като например сухи храни на зърнена основа, ще имат прекалено суха кожа. Това може да се коригира с промяна на диетата към такава, която съдържа повече мастни киселини. Или с одобрението на вашия ветеринарен лекар, добавки с мастни киселини.

Ако вашето куче има суха кожа, ще трябва да избягвате шампоани и да се придържате към по-нежни методи за подстригване. Внимателното, но меко четкане, последвано от втриване на диатомит или обикновена бебешка пудра без аромат в козината на вашето куче, може да помогне за почистването на космите, като същевременно неутрализира миризмата.

Кожни алергии

Кожните алергии са различен въпрос и ще изискват експериментиране с някои продукти заедно със съвета на вашия ветеринарен лекар.

За да почистите ушите, използвайте памучен тампон или памучна топка, която може да се напои с нежен почистващ препарат за уши за кучета или нормален водороден разтвор. След това може да използвате разтвора за почистване на вътрешното ухо от излишната кал.

Това може да се направи с месечната баня на вашето куче, но може да се наложи да го правите по-често, ако кучето ви има висящи или клепнали уши. Ако кучето ви е с много косми във вътрешното ухо, породите, които не линят като пуделите, са добър пример за кучета с космати уши.

За тях ще трябва да си създадете навика да премахвате част от космите или да накарате грумър да го направи за вас, така че восъкът да не се натрупва и бактериите и акарите да не се заселват в ушната коса.

Ако вашето куче има лош дъх, и тук не говорим за дъх на куче, а за лош дъх, незабавно заведете кучето си на ветеринарен лекар. Инфектиран зъб или кухина може да се разпространи към другите зъби. По-добре е да извадите един зъб сега, отколкото да чакате да се превърне в спешен случай за цялата уста.

Ако се опитвате да излекувате просто дъха на кучето, това може лесно да се поправи с ежедневно миене на зъбите и здрави играчки за дъвчене.

Шампоан за куче

Шампоан за куче

Сладко миришещите шампоани са хубави, но ароматите, използвани в тях, може да са дразнещи за вашето куче и освен това не издържат много дълго. Един прост и нежен шампоан, предназначен за кучета, използван веднъж месечно, е най-добрият избор.

Освен ако кучето ви не е от типа, който обича да се търкаля в кал, боклук и мъртви животни, и повярвайте ни, когато казваме, че има много кучета, които се търкалят върху мъртви животни, не трябва да правите старателна баня повече от веднъж на ден месец.

Междувременно можете да използвате леки парфюми или пудри, които са предназначени за кучета и да разресвате козината няколко пъти седмично, за да премахнете всякакви остатъци и излишни косми.

Трябва да поддържате ноктите и пространствата между пръстите и възглавничките на краката чисти, както и да правите душове само с вода , като не забравяте да изсушите кучето си, така че мократа козина да не събира повече мръсотия и бактерии.

Добре… Какво следва следва след всичко това? Ами, кучетата винаги ще имат различна миризма и всъщност, това не е ли една от причините да ги обичаме? Все пак, тази миризма трябва да е хубава, както за нас така и за другите кучета.

Храна за кучета по породи

БигълБоксерБолонкаБрюкселски грифонБулдогДакелЙоркширски териерКане КорсоКокер шпаньолЛабрадор РетривърМалтийска болонкаМини пинчерМопсНемска овчаркаПомеранРотвайлерТой Фокс ТериерФренска БолонкаФренски булдогХрана за Българско овчарско кучеХрана за Голдън РетривърХрана за Джак ръселХрана за ПапийонХрана за ПекинезХрана за пуделХрана за СанбернарХрана за ХъскиХрана за Чау-ЧауЧихуахуаШи Тцу
Contact Form backgroun image

    Контактна форма